Ciekawe i zaskakujące połączenia smakowe


Ciekawe i zaskakujące połączenia smakowe

Szukasz w kuchni oryginalnych smaków, a także niebanalnych połączeń? Przy ich pomocy stworzysz nie tylko unikatowe dania, ale przede wszystkim zachwycisz każdą osobę, którą poczęstujesz swoim dziełem. Z nami jeszcze łatwiej osiągniesz taki efekt — wystarczy, że skorzystasz z proponowanych nietypowych inspiracji smakowych.

Czym jest food pairing?

Ludzie już od wieków poszukują nieznanych rzeczy, które są zaskakujące i niekonwencjonalne — dotyczy to również smaków. Sprawiło to, że w latach 90. powstał food pairing, czyli po prostu jedzenie, gdzie liczy się kontrast oraz łączenie całkowicie zaskakujących aromatów i smaków. Dzięki temu potrawy łamią wszelkie schematy. Obecnie food pairing to jeden z najbardziej wyrazistych trendów w gastronomii, ponieważ przyczynia się do tworzenia zupełnie nowych dań.

W food pairingu ważne jest tylko to, abyś podchodził do serwowanych dań z otwartym umysłem. W końcu tutaj nie spotkasz tradycyjnych potraw — bo liczy się innowacyjność i zaskoczenie.

Oryginalne połączenia smakowe — musisz ich spróbować!

Biała czekolada z kawiorem

Nurt food pairing rozpoczął się właśnie od tego połączenia dwóch — mogłoby się wydawać — zupełnie różnych smaków, czyli białej czekolady z kawiorem. Jednak, gdy tylko spróbujesz takiego dania, to przekonasz się, jak doskonale współgra ze sobą delikatnie rybny posmak z nutą słodyczy. Musisz przyznać, że biała czekolada z kawiorem to dość awangardowe połączenie. Wystarczy, że przyjrzysz się jeszcze bliżej tym składnikom — aż do ich składu chemicznego, a dostrzeżesz fakt, iż są właściwie identyczne. To właśnie w tym tkwi sekret tego niecodziennego smaku, który zapoczątkował cały ruch food pairing.

Wołowina z piernikiem

Na świecie wiele tradycyjnych dań powstało na zasadzie łączenia bardzo nieoczywistych smaków. Jednym z takich krajów jest Belgia, słynąca z wołowiny po flamandzku. W tym przepisie mięso jest duszone w ciemnym piwie z dodatkiem piernika. Daje to wyjątkowo niespotykany smak, ale uwierz, że gdy tylko to spróbujesz, to chętnie sięgniesz po kolejny kawałek. Po prostu mięso nabiera intensywnie korzennego smaku, a brązowy cukier dodatkowo nadaje całej potrawie słodyczy.

Gruszka i ser pleśniowy

Szukasz spektakularnego i oryginalnego przepisu na przystawkę? Z całą pewnością właśnie taki efekt uzyskasz dzięki połączeniu gruszki, orzechów włoskich oraz sera pleśniowego. Ta kompozycja jest nie tylko zaskakująca, ale też wyjątkowo intensywna, czym sprawi ogromną przyjemność Twoim kubkom smakowym. Poza tym lekko słodka gruszka stanie się bardziej wyrazista, a przy tym nabierze lekko orzechowego aromatu, gdy dodasz do niej orzechy i ser pleśniowy.

Bakalie w połączeniu z kawą

Masz ochotę na coś nietypowego, a zarazem szybkiego? W takim razie koniecznie zdecyduj się na kolejne oryginalne połączenie smaku, czyli kawy z bakaliami np. suszonymi śliwkami, brzoskwiniami czy morelami. Wystarczy, że do porannej filiżanki jako przekąskę wybierzesz właśnie bakalie. Wtedy napój zyska odrobinę więcej słodyczy — możesz nawet zrezygnować z dodatkowego dosładzania kawy. Poza tym już po pierwszym łyku zachwycisz się tym oryginalnym smakiem.

Lody waniliowe z sosem sojowym i palonym masłem

Czas na połączenie dla odważnych — w końcu, gdy słyszysz o połączeniu lodów waniliowych z sosem sojowym, na pewno zastanawiasz się, jak to mogło się udać? Otóż delikatny smak lodów doskonale komponuje się z bardziej wyrazistym, a przede wszystkim kontrastującym sosem i palonym masłem. Dzięki temu deser nagle zyskuje bardziej wytrawny smak, do którego chętnie powrócisz. W tym przypadku kluczowy jest właśnie ten kontrast między słodkimi lodami, a lekko słonym posmakiem sosu sojowego.

Czekolada i chili

Dopiero zaczynasz swoją przygodę z nietypowymi smakami? Zatem zdecyduj się na coś delikatnego typu czekolada i chili. W tym przypadku na pewno nie będziesz mieć problemów ze znalezieniem nawet gotowych produktów, korzystających z tego połączenia — szczególnie popularne są tabliczki czekolady. Jednak odważ się też samodzielnie przygotować taki deser lub sos do ciasta. Wtedy smak chili będzie jeszcze bardziej intensywny, ale towarzystwo gorzkiej czekolady nieco zrównoważy tę ostrość. Dzięki temu otrzymasz nieszablonowe, a zarazem pyszne połączenie.

Burak z fetą

Gotowany burak ma dość subtelny smak — tym bardziej, gdy nie dodasz do niego żadnych przypraw. Jednak już odrobina sera feta pozwoli Ci stworzyć idealny duet. Wtedy warzywo zyska wyjątkowy, a zarazem bardziej intensywny smak. Tutaj to właśnie feta będzie bardziej wyczuwalna, ale nie musisz się przejmować tym, że przekąska lub np. sałatka będzie zbyt słona. W końcu burak uspokoi to wrażenie.

Kawa z czosnkiem

Choć duet kawy z czosnkiem brzmi co najmniej zaskakująco, to jednak to połączenie jest naprawdę znane i popularne — szczególnie w Gruzji. Kawa po batumsku dzięki dodatkowi czosnku jest jeszcze bardziej intensywna, a przy tym zachwyca swoim lekko odświeżającym smakiem. Sekret tego duetu tkwi w prażeniu ziaren kawy właśnie z ząbkami czosnku. Proces ten po prostu wydobywa z kawy to, co najlepsze, więc trudno jest się oprzeć kolejnej filiżance.

+ There are no comments

Add yours