Jak rozpoznać świeże owoce morza?


Jak rozpoznać świeże owoce morza?

Polacy chętnie sięgają po ryby i owoce morza, by gościły na ich stołach. Są produktem łatwo dostępnym, jednak, aby cieszyć się ich smakiem i walorami zdrowotnymi należy pamiętać, by były świeże. Wiele osób decyduje się na zakup świeżych, niedawno złowionych okazów, by mieć pewność co do ich świeżości. Warto znać podstawowe sposoby na sprawdzenie czy produkty, które zamierzamy zjeść, na pewno są odpowiedniej jakości. Zapraszamy do dalszej części artykułu.

Dlaczego warto jeść owoce morza?

Dbając o zdrowie i sylwetkę, powinniśmy nie zapomnieć, by w naszym menu gościły ryby i owoce morza. Poza wyjątkowymi walorami smakowymi mają także te zdrowotne. Przede wszystkim są źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Odpowiedzialne są za prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Nie jesteśmy w stanie sami ich wytworzyć, dlatego tak istotne jest dostarczanie ich wraz z pokarmem. Kolejnym powodem, dla którego powinniśmy sięgać po ryby i owoce morza, jest fakt, iż są bogate w mikroelementy tj.: selen, jod, fluor oraz witaminy z grupy B. Do tego są lekkostrawne i niskokaloryczne, a przede wszystkim są ciekawą alternatywą dla wszelkiego rodzaju mięs. Ryby i owoce morza dzięki swojemu delikatnemu smakowi oraz strukturze zyskały wielu fanów na całym świecie.

Gdzie kupować owoce morza?

Oczywiście najlepiej jest kupić je zaraz po złowieniu. Niestety nie zawsze mamy taką możliwość. Warto w takiej sytuacji skorzystać z oferty sklepów internetowych, które specjalizują się w dostarczaniu klientom najwyższej klasy produktów. Takie sklepy szczycą się tym, że ich produkty są sprowadzane od najlepszych dostawców, świeże i w krótkim czasie od wyłowu zamrożone. Dzięki temu mamy pewność, że będą nienagannej wartości. Jeżeli zależy nam na niemrożonym produkcie, możemy udać się do sklepu rybnego. Jest to rozsądny wybór nawet wtedy, kiedy nie do końca znamy się na jakości i świeżości tego typu produktów. Kolejnym miejscem są supermarkety i dyskonty, jednak tutaj często można dać się „nabrać” i kupić owoce morza wątpliwej klasy.

Jak rozpoznać świeże owoce morza

Gwarancją jakości owoców morza jest ich odpowiedni transport i przechowywanie. Zazwyczaj do naszego kraju przebywają z Hiszpanii, Włoch lub Portugalii. Najszybciej ulegną zepsuciu przez nieodpowiednią temperaturę i wilgoć. Wybierając świeże okazy, należy pamiętać o kilku podstawowych zasadach, oto one:

Krewetki

– możemy dostać je w sklepach zazwyczaj w dwóch wersjach: mrożonej lub surowej. Bez względu, którą wersję zakupimy, powinniśmy zwrócić uwagę na odpowiedni kolor krewetek. Świeże surowe krewetki powinny mieć barwę jasnoszarą. Te mrożone, zazwyczaj są wcześniej poddane obróbce termicznej, np. gotowaniu. Wtedy mają kolor biało-różowy, lekko pomarańczowy. Istotne jest także zwrócenie uwagi na głowę skorupiaka. Jeżeli zmieniła barwę na zieloną lub czarną – krewetka nie nadaje się do spożycia.

Małże i ostrygi

– w tym przypadku zasada sprawdzania świeżości jest bardzo prosta. Dobrej jakości owoce morza mają zamkniętą muszlę. Jeżeli jest otwarta, można przeprowadzić szybki test. Rozchyloną muszlą należy lekko stuknąć o blat. Te, które się zamkną, śmiało, można użyć do dania, a tych, które zostaną otwarte, należy się pozbyć.

Raki i homary

– wybieramy zawsze homary (lub raki) żywe i zwracamy uwagę na ich ruchliwość. Jeżeli są zwinne i energicznie poruszają się w wodzie, oznacza to, że są dobrej jakości oraz należycie dokarmione. Te, które wydają się ospałe i powolne, mogą być głodzone. Przez co będą miały niewielką ilość mięsa.

Ślimaki

– można kupić ślimaki zazwyczaj w foliowych opakowaniach lub wiaderkach. Są one już odpowiednio przygotowane i oczyszczone z toksyn, które były składowane w kanałach jelitowych. Ślimaki nadają się do zjedzenia do dwóch tygodni od zapakowania ich, dlatego warto wybierać te, które mają najodleglejszą datę ważności. Będzie to oznaczało, że zostały niedawno zapakowane i są najświeższe.

Kalmary i ośmiornice

– w przypadku tych zwierząt sprawdzamy trzy rzeczy: zapach, jędrność mięsa i stan oczu. Woń kalmarów bądź ośmiornic powinna przypominać zapach morza, a oczy otwarte i błyszczące. Wybrane egzemplarze warto także dotknąć, by sprawdzić jakość mięsa. Dobrze, kiedy jest sprężyste, jędrne i elastyczne. Świetną metodą na ocenę świeżości jest także wciśnięcie palca w mięso i sprawdzenie, czy nie pozostało wgłębienie. Jeżeli został ślad po nacisku palca, powinniśmy zrezygnować z zakupów. Istnieje duże prawdopodobieństwo, że kalmar lub ośmiornica nie nadają się do spożycia.

Owoce morza na talerzach Polaków

Owoce morza są nie tylko łatwo dostępne, ale także lubiane przez wielu Polaków. Bardzo często pierwszy raz próbujemy ich na zagranicznych wycieczkach, a później pragniemy przypomnieć sobie ich smak, gotując w domach lub jadając w restauracjach. Nie zapominajmy także o walorach prozdrowotnych tych produktów. Wybierając w sklepach owoce morza, które będziemy sami przyrządzać, należy zwrócić uwagę na ich świeżość. Jest to podstawa udanego dania i wyjątkowego smaku. Jeżeli jakość pozostawia wiele do życzenia, to na pewno powinniśmy zrezygnować z zakupu.

+ There are no comments

Add yours