Najdziwniejsze dania świata


Najdziwniejsze dania świata

W dzisiejszych czasach mamy możliwość podróżowania do najbardziej odległych zakamarków globu, a co za tym idzie, smakować najdziwniejsze dania świata. To, co dla nas może wydawać się wybrykiem i dziwactwem, w niektórych regionach jest kultowym przysmakiem. Przyjrzyjmy się w takim razie różnym potrawom, które nierzadko wzbudzają wstręt i niesmak. Zapraszamy do wspólnej podróży po najdziwniejszych daniach świata.

1. Zupa z grzyba rosnącego w gąsienicy

Tak, dobrze czytacie. Zupa z grzyba, który rośnie w gąsienicy. Musicie przyznać, że brzmi…interesująco. Takie danie spotkamy w Chinach, ponieważ to tam pojawia się wyjątkowy gatunek grzyba, który lubuje się we wrastaniu w gąsienice. Następnie je uśmierca i mumifikuje. Nieprzypadkowo mawia się, że jest to jedno z najpyszniejszych potraw i ma wyjątkowy smak. W końcu nie da się go odtworzyć za pomocą jakiejkolwiek przyprawy. Taką zupę podaje się wraz z tą zmumifikowaną gąsienicą w środku. Odtworzenia przez żadną przyprawę.

2. Casu Marzu, czyli żywy ser.

Polecamy, by wrażliwi czytelnicy, nie czytali tego opisu do końca. Właściwie, to niech już tutaj zaprzestaną śledzenia dalszej części opisu😊 Casu Marzu to potrawa, która pochodzi z Sardynii i uchodzi tam za jeden z przysmaków. Mówiąc całkowicie wprost to po prostu zgniły ser, pełen larw muchówki Piophila casei, zwanej muchą serową! Jest cierpki w smaku, ale co ciekawe, również bardzo delikatny. Robaki z sera to półprzezroczyste, białe czerwie, mające około 8 mm długości. Jako ciekawostkę wspomnimy tylko, że podczas jedzenia Casu Marzu zaleca się zasłanianie oczu. Dlaczego? Bo te małe robaczki potrafią skakać na wysokość do 15 cm! Brzmi smacznie, prawda?

3. Świnka morska na talerzu.

Nam świnka morska kojarzy się z niewielkim, domowym pupilem, a w krajach Ameryki Południowej – przysmakiem. Głównie w Andach, Ekwadorze, Kolumbii i Boliwii jest szczególnie popularnym smakołykiem. W Peru z kolei jest to danie narodowe, a sami Peruwiańczycy zjadają rocznie ok. 65mln świnek morskich rocznie. Najczęściej występują w postaci grillowanej, smażonej lub duszonej. Mięso jest bardzo delikatne, ma niską zawartość cholesterolu, a w smaku przypomina coś pomiędzy królikiem i kurczakiem.

4. Hákarl, czyli przekąska ze zgniłego rekina

Przenosimy się na Islandię, gdzie to danie to prawdziwy przysmak! Jednak, jak się okazuje, Islandczycy wcale go nie jedzą i nie lubią. Zdecydowanie traktują jako ciekawostkę dla turystów i zbijają na tym niezłe pieniądze! Czym właściwie jest Hákarl i jak smakuje? To mięso rekina, które fermentuje kilka dni, a następnie krojone na kawałki i wysyłane do sklepów i restauracji. Celem takiej fermentacji jest pozbycie się z mięsa substancji trujących. Najciekawsze jednak są opisy smaku tego specjału. Mówi się, że ten gnijący rekin smakuje jak „stary i cuchnący ser albo jak (mój Boże, serio) gangrenowate i poczerniałe palce u stóp dawno umarłego polarnika, którego rozmrożono i pozostawiono przez kilka dni przy kaloryferze”.

5. Surströmming – kiszony śledź.

O tym daniu pewnie nie jeden z Was słyszał. To jedna z najbardziej cuchnących potraw na świecie. Mowa o szwedzkim, kiszonym śledziu. Ten przysmak zamknięty jest szczelnie w puszcze, a odór po jej otwarciu przyprawia o mdłości. Dlatego najlepszą metodą jest otwieranie jej pod wodą! Jak się przygotowuje ten rarytas? Śledzie, które złowi się wiosną, wkłada się do beczki wypełnionej specjalną zalewą. Leżakują tak kilka tygodni, po czym umieszczane są w puszczach, gdzie proces fermentacji zachodzi dalej. Zwykło się mawiać, że kiszone śledzie są jak wino. Im starsze, tym lepsze.

Najdziwniejsze dania świata

Jak widzicie, w niektórych regionach świata kulinarne rarytasy są naprawdę szokujące. Być może w smaku okazują się absolutnym przysmakiem, a kubki smakowe wariują z zaskoczenia. Jednak nie bez powodu znamy stare powiedzenie, brzmiące: „cudze chwalicie, swego nie znacie”. Idąc za myślą tego zdania, z ogromną przyjemnością zapraszamy Was do Little Barrel. Znajdziecie w naszym menu szeroki wybór dań kuchni polskiej w nowoczesnej odsłonie oraz kreatywne wariacje na temat kuchni kontynentalnej. Daj się uwieść NASZYM specjałom!

+ There are no comments

Add yours