Ulubione smaki Polaków


Ulubione smaki Polaków

Coraz więcej Polaków otwiera się na nowe smaki — bardziej egzotyczne i odważne. Jednak nadal na szczycie listy ulubionych potraw znajduje się tradycyjne, a także dobrze znane jedzenie. Chcesz wiedzieć, jakie dania szczególnie upodobali sobie Polacy? Gwarantujemy, że większość rodaków mogłaby je jeść codziennie.

9 ulubionych smaków Polaków

Schabowy

Prawdziwy król wśród ulubionych polskich dań, czyli po prostu tradycyjny schabowy. Najlepiej dość cienki, ale sporych rozmiarów, a przy tym obtoczony w chrupiącej panierce. Czujesz już jego smak? Trzeba przyznać, że klasyczny schabowy to przepis na udany obiad, który zachwyci większość gości. Dlatego, jeżeli chcesz urządzić przyjęcie, dla osób jedzących mięso, to koniecznie zrób kotlety schabowe. Gwarantujemy, że rozejdą się w ciągu chwili!

Bigos

Dania jednogarnkowe są nie tylko wygodne, ale też szybkie. Właśnie z tego powodu bigos zdobył taką popularność w Polsce. Poza tym to doskonały sposób na pozbycie się resztek — szczególnie kiełbasy i mięsa. Dodatek kapusty kiszonej sprawia również, że bigos wspomaga naturalną florę bakteryjną. Jednak tak naprawdę to nie walory zdrowotne przyciągają Polaków do bigosu, ale jego niezwykły smak. Dlatego po prostu nie może zabraknąć tego dania na weselu, urodzinach, imieninach czy innym przyjęciu. Tym bardziej że w każdym domu wykonuje się go nieco inaczej, więc na pewno nie trafisz na dwa takie same smaki.

Pierogi

Polska słynie z pierogów, a ich smak zachwyca zarówno rodaków, jak i wielu obcokrajowców. Prawdziwym sekretem tych klusek jest nie tylko tradycja czy pyszny smak, ale przede wszystkim ich różnorodność. W końcu możesz je zrobić na słodko lub wytrawnie. Doskonale sprawdzą się z klasycznym farszem z ziemniaków, kapusty i grzybów czy z mięsa. Możesz też zjeść bardziej wykwintne pierogi ze szpinakiem, kaczką z morelami, a nawet z delikatnym mięsem cielęcym. Po prostu pierogi zawsze zaskoczą Cię smakiem czy wykonaniem, dlatego nie sposób się nimi znudzić.

Rosół

Tradycyjny niedzielny obiad nie może obejść się bez rosołu — najlepiej takiego zrobionego na mięsie i bez użycia kostek rosołowych. Wtedy od razu rozgrzejesz się, ale też poczujesz prawdziwy smak tej wyjątkowej zupy. Posyp go jeszcze pietruszką i dodaj odrobinę pokrojonej marchewki. Nie zapomnij również o cienkim makaronie, wtedy rosół dodatkowo Cię nasyci.

Zupy

Polacy kochają zupy! Choć oczywiście na szczycie listy znajduje się rosół, to jednak jest także wiele innych wariantów, które po prostu muszą się tutaj znaleźć. W końcu na pewno chętnie sięgasz po zupę pomidorową, ogórkową, warzywną, a nawet po żurek, barszcz czy krupnik. Każdy z tych przykładów to zupełnie inny smak — wyjątkowy i aromatyczny. Przy okazji poszczególne zupy budzą bardzo przyjemne emocje — związane z rodzinnymi spotkaniami czy ze świąteczną atmosferą. Dlatego na pewno jeszcze chętniej po nie sięgasz.

Desery

W tradycyjnej polskiej kuchni nie może zabraknąć pysznych i słodkich wypieków. Popołudniowa kawa bez ciasta jest jakaś niepełna. Na pewno szczególnie chętnie sięgniesz po sernik, placek drożdżowy z sezonowymi owocami, czy po lekką babkę. Oczywiście preferencje są różne, a te ciasta możesz przygotowywać zgodnie z Twoimi upodobaniami. Wtedy każdy kawałek jest naprawdę wyjątkowy.

Kotlety mielone

Kotlety mielone to kolejna potrawa, która często gości na polskich talerzach. W końcu możesz je podawać z ulubioną jarzynką, a także z kaszą czy ziemniakami. Dodatkowo zachwycą Cię swoim aromatem, chrupiącą panierką oraz delikatnym smakiem. W każdym domu spróbujesz nieco innego mielonego — większego, mniejszego, z panierką lub bez. Właśnie z tego powodu na pewno szybko Ci się nie znudzi, bo po prostu zawsze może przybrać inną formę.

Gołąbki

Choć wielu obcokrajowców reaguje z dystansem na gołąbki ze względu na ich nazwę, to jednak Polacy wprost za nimi przepadają. Przede wszystkim dlatego, że są naprawdę sycące, smaczne i należą do jednych z najbardziej tradycyjnych potraw. W ten sposób dokładnie wiesz, jakiego smaku możesz się spodziewać. Poza tym gołąbki to doskonały sposób na przemycenie do diety odrobinę kapusty, ale też na odświeżoną wersję mięsa mielonego. Dodatkowo możesz podawać gołąbki w różnych formach. Jeżeli nie masz czasu na zawijanie mielonego w kapustę, to po prostu pokrój ją na kawałki i dodaj bezpośrednio do mięsa. Widzisz, zatem ile możliwości daje Ci ta tradycyjna potrawa, a przy tym na pewno nie zatracisz jej niezwykłego smaku.

Potrawy z ziemniaków

Ziemniak to ulubione warzywo Polaków, dlatego to właśnie on jest tak często wykorzystywany przy codziennych obiadach. Poza tym możesz stworzyć z niego wiele pysznych potraw. W tym przypadku ogromne znaczenie ma miejsce, w którym mieszkasz. Na Suwalszczyźnie chętnie będziesz zajadać się kartaczami, a w Wielkopolsce zjesz gzik z młodymi pyrkami, plyndze z gulaszem lub szagówki. Natomiast na Śląsku spróbujesz kluski śląskie czy kartoflak. Tak naprawdę przykładów jest jeszcze więcej, a każdy z nich pobudzi Twój apetyt na posiłek z ziemniakami — w dowolnej postaci.

+ There are no comments

Add yours