Za co Polacy kochają jabłka?


Za co Polacy kochają jabłka?

Według statystyk do najchętniej zjadanych przez Polaków owoców należą truskawki oraz jabłka. W szczególności te drugie są znane i uwielbiane od wielu pokoleń. Skąd bierze się sekret jabłek? Poznaj powody, dla których Polacy pokochali jabłka.

9 powodów, które przekonują Polaków do jedzenia jabłek

Przepyszny smak

Istnieje wiele odmian jabłek, co sprawia, że każdy może z łatwością znaleźć smak, który najbardziej przypadnie mu do gustu. Z łatwością odkryjesz rodzaje, które będą lekko kwaśne, znakomicie słodkie i soczyste. Zresztą, jeśli lubisz pochrupać owoce, to koniecznie wybierz twardszą odmianę. Zwolennicy kruchych rodzajów jabłek także znajdą coś dla siebie, a przy okazji będą mogli zachwycać się owocami, które są wyjątkowo soczyste. Zastanów się, jaki smak i rodzaj jabłek podbije Twoje kubki smakowe i sięgnij po tę zdrową przekąskę.

Bomba witaminowa

Jabłka to znakomite źródła witamin. Zawsze na początku wymienia się błonnik, który jest tak ważny podczas trawienia. Zresztą nie tylko ułatwia on ten proces, ale też poprawia metabolizm, co ma duże znaczenie, kiedy zależy nam na tym, żeby zrzucić zbędne kilogramy. Poza tym w jabłkach znajdują się także flawonoidy, będące ukojeniem dla układu krążenia oraz samego serca. Chronią one przed miażdżycą czy zawałem.
Oprócz tego jabłka są źródłem cynku, który odgrywa dużą rolę w rozwoju limfocytów T, które z kolei są odpowiedzialne za niszczenie bakterii i wirusów.

Pomoc w walce z cholesterolem

Według badań jedzenie codziennie jednego czy też dwóch jabłek bardzo pozytywnie wpływa na tzw. zły cholesterol, tj. LDL. Możliwe staje się dzięki nim obniżenie stężenia cholesterolu o nawet kilka procent, co zmniejsza ryzyko zawału. Jabłka dostarczają sporo pektyn odpowiedzialnych za zwiększoną produkcję dobrego cholesterolu, który przeciwdziała powstawaniu zakrzepów w naczyniach krwionośnych i przyspiesza proces pozbywania się złego cholesterolu.

Prawdziwy eliksir młodości

Nie każdy wie, że jabłka zawierają też przeciwutleniacza, które skutecznie zajmują się neutralizacją wolnych rodników. Dzięki temu można śmiało powiedzieć, że to owoc, który przedłuża życie i eliminuje efekty starzenia! W końcu przeciwutleniacze mają bardzo przydatną funkcję, polegającą na ochronie kolagenu, który chroni skórę przed jej wczesnym starzeniem.
Poza tym jabłka są źródłem wielu minerałów, które poprawiają urodę. Mowa tutaj przede wszystkim o potasie, żelazie, cynku oraz krzemienie. Znajdziesz w nich również witaminy z grupy B czy E. Dzięki dbaniu o ich prawidłowy poziom możesz poprawić stan swojej skóry, ale też włosów czy paznokci.

Pomagają budować odporność

Szczególnie w okresie jesienno-zimowym bardzo ważne staje się zadbanie o układ odporności, aby uniknąć sezonu grypowego. Konieczne staje się szukanie naturalnych sposobów wsparcia organizmu. Jedną z możliwości jest regularne jedzenie jabłek — warto także postawić na jedzenie malin, papryk czy czosnku.
Jednak 100 g jabłek zawiera 8 miligramów witaminy C. Przy czym warto zdawać sobie sprawę z tego, że zapotrzebowanie dzienne u dorosłego człowieka wynosi ok. 50 miligramów. Oczywiście, kiedy rozpoczyna się okres zachorowań i jesteśmy najbardziej narażeni na zarażenie się, to powinno się nawet dwukrotnie zwiększyć ilość przyjmowanej witaminy C. Jednak jabłka będą wtedy bardzo dobrym wsparciem.

Wspierają mikroflorę jelitową

W naszym organizmie znajdują się dobre i złe bakterie. Większość dobrych bakterii, które mają za zadanie niszczyć te złe, możemy znaleźć w jelitach, gdyż tworzą one mikroflorę jelitową. Niemal 70% odporności można zbudować właśnie wtedy, gdy odpowiednio o nią zadbasz. Spożywanie jabłek pomaga w budowaniu właściwej flory bakteryjnej. Dzięki temu też unikniesz uczucia wzdęcia, bólu brzucha, biegunek i częstych przeziębień.

Znakomity do… wszystkiego

Jabłko to także niezwykle uniwersalny owoc. Co to oznacza? Otóż możesz wykorzystać go zarówno jako zdrową przekąskę w trakcie upałów, w pracy czy w szkole, jak i dodać do różnych potraw. Jabłka mogą stanowić ważną część wielu ciast — np. słynnego w wielu rejonach Polski jabłecznika. Chętnie dodawane są także podczas przygotowywania barszczu, surówek czy dań z mięsem. Wśród seniorów popularne są kompoty z jabłek, soki czy musy. Jabłko nadaje się do wszystkiego i zawsze!

Poprawiają pracę mózgu

Kolejnym atutem tych owoców jest poprawa pracy mózgu oraz funkcji poznawczych. Sekretem jabłek jest to, że zawierają węglowodany, będące bardzo ważnym składnikiem wspierającym funkcjonowanie mózgu. Oprócz tego zawarte flawonole poprawiają koncentrację, pamięć czy nawet proces myślenia. Podobne wnioski były wysuwane w związku z piciem kakao, jednak jak wiadomo, ma ono więcej kalorii, a to prowadzi do tycia.

Są łatwo dostępne

W każdym sklepie, na bazarku czy nawet w przydomowych ogródkach lub sadzie z łatwością można znaleźć jabłka. Tak łatwy dostęp do tych owoców sprawia, że kupujemy je jeszcze częściej. Zresztą są one znane od tak wielu pokoleń, że zajadają się nimi seniorzy, dzieci i dorośli. Dlatego, zamiast stawiać na egzotyczne banany, pomarańcze czy ananasy, to może warto przyjrzeć się, jak wartościowy owoc mamy tuż pod nosem.

+ There are no comments

Add yours