Zasady savoir-vivre przy stole


Zasady savoir-vivre przy stole

Zasady Savoir-vivre kojarzą nam się głównie z estetyką spożywania posiłków. Jednak to także odpowiedni sposób nakrywania do stołu. Niektórym wydaje się, że zasady savoir-vivre to zamierzchłe czasy dworskiej etykiety. Prawdą jest, że nigdy nie wiemy, w jakim towarzystwie przyjdzie nam jeść obiad, kolację lub do jakiej restauracji zostaniemy zaproszeni. Zatem warto znać kilka, podstawowych zasad savoir-vivre, by nie krępować się i nie ośmieszyć wśród towarzyszy przy stole. Idealnie sprawdzi się tutaj powiedzenie Anthelme Brillat-Savarin, który zwykł mawiać: „pokaż mi, jak jesz, a ja powiem ci, kim jesteś”.

Źródło: www.stylzdrowia.pl

Co zrobić z rękoma przy stole?

Zacznijmy od jednej z najważniejszych zasad savoir-vivre. Co zrobić z rękoma podczas posiłku? Takie pytanie zadaje sobie pewnie większość z osób, które zasiadają do stołu. Jak nie wiemy co zrobić z rękoma, to najlepiej nie robić nic!

– Nie baw się sztućcami ani nie przekładaj ich.

– Na stole ani nie leżymy, ani nie opieramy się o niego łokciami – to nieeleganckie.

– Rąk nie trzymamy na kolanach, nie garbimy się, nie mamy jeden ręki na stole, a drugiej pod.

– Obie dłonie powinny leżeć na stole, łokcie przylegające do ciała.

Jak posługiwać się sztućcami?

Umiejętne posługiwanie się sztućcami nie tylko jest wygodne i estetyczne, ale także ułatwia współpracę między gośćmi a kelnerem. Czy wiecie, że sposób, w jaki zostaną ułożone sztućce na talerzu, mówi, czy skończyliśmy już posiłek i prosimy o zabranie naczyń lub, czy chcemy dokładkę? Dlatego nie bądźcie zdziwieni, kiedy kelner sprzątnie nam ze stołu talerz, na którym zostawiliśmy jeszcze kilka ulubionych kęsów😊 Niestety większość ludzi, trzyma sztućce tak, jakby mieli zaraz zrobić krzywdę sobie lub innym. Dlatego podpowiemy kilka zasad trzymania i układania sztućców na talerzu.

– Nie trzymamy sztućców blisko „główek” i ostrza. Trzymamy za dolną część.

– Nie machamy nimi podczas rozmów.

– Podczas jedzenia o stół opieramy tylko nadgarstki.

– Łyżka i widelec wędrują do ust, nieodwrotnie.

– Nie dmuchamy na potrawy, czekamy, aż wystygną same.

– Wybieramy kawałek najbliżej siebie. Niedopuszczalne jest także dotykanie innych, żeby wybrać odpowiedni dla siebie.

– Nie wkładamy do ust dużych kęsów potrawy.

– Po skończonym posiłku odkładamy sztućce równolegle na godzinę piątą.

Źródło: www.stylzdrowia.pl

Serwetka na stole.

Serwetka to nie ozdoba stołu, jak wiele osób myśli. Oczywiście, jest elementem dekoracyjnym, ponieważ często składa się ją w elegancki zwór lub kładzie na talerzu spiętą elegancką broszką. Należy pamiętać, że zdecydowanie można, a nawet powinno się jej używać. Pytanie – jak? Śpieszymy z pomocą i rozwiejemy wasze wątpliwości.

– Nie zostawiamy jej na stole. Mimo iż ładnie złożona, to nie pełni funkcji dekoracyjnej.

– Nie wkładajmy jej do rękawa ani za kołnierz.

– Serwetkę należy rozłożyć na kolanach, a duże serwetki składamy najpierw na pół i układamy łączeniem do siebie.

– Odchodząc od stołu, nie kładziemy serwetki z powrotem na stole, tylko na miejscu, z którego wstaliśmy.

– Kończąc posiłek, nie układamy serwetki w kształt, w jaki była złożona. Odpowiednio jest ułożyć ją po prawej stronie talerza. Co ważne – tych papierowych serwetek nie kładziemy zgniecionych na nakryciu.

 

W jakiej kolejności podawać dania do stołu?

  1. Przystawki zimne
  2. Przystawki ciepłe
  3. Zupy
  4. Dania główne (mięsne i rybne)
  5. Sery
  6. Desery
  7. Owoce
  8. Kawa i herbata.

Jak się zachowywać przy stole?

Przede wszystkim, bądźmy grzeczni. Nie musimy znać wszystkich zasad savoir-vivre, jednak przestrzeganie, chociaż części z nich świadczy o naszym dobrym wychowaniu i umiejętności zachowywania się przy stole. Oto kilka dodatkowych zasad związanych z zachowywaniem się podczas posiłku.

– Nie ściągaj butów pod stołem, nawet kiedy są niewygodne.

– Na krześle siedzimy prosto i spokojnie. Nie zsuwamy się, nie bujamy, nie zakładamy nogi na nogę.

– Czekamy z rozpoczęciem jedzenia, aż wszyscy otrzymają swój posiłek.

– Nie należy bawić się jedzeniem.

– Łyżeczkę po kończonym napoju zostawiamy na talerzyku, a nie włożoną do filiżanki.

– Przed napiciem się wody najpierw wycieramy usta, by nie zostawić brzydkich śladów na rancie naczynia.

Czy zasady są najważniejsze?

Wspomniane wyżej zasady savoir-vivre to tylko niektóre z nich. Lista jest o wiele dłuższa, jednak warto znać te, o których mowa w artykule. Znajomość ich pozwoli czuć nam się pewniej i bardziej komfortowo w towarzystwie. Zawsze jeszcze możemy podpatrzeć, co robią i jak zachowują się nasi towarzysze przy stole. Jednak czy to zasady są najważniejsze? Nie! Podczas wspólnie spędzanych chwil i dzielenia się przy stole nie ma nic cenniejszego niż świetna atmosfera i swobodny klimat. Jedzenie ma sprawiać nam przyjemność, a nie powodować stres i zakłopotanie. Pamiętajcie, że uśmiechem i dystansem załagodzimy nawet największą wtopę😊.

+ There are no comments

Add yours